Dag 5 – Hamstrings rekken in zit

Hier leer je hoe je de hamstrings zittend op de grond kunt rekken.

Vergeet niet eerst de warming-up te doen en de oefeningen van dag 1 tot en met dag 4 te herhalen. Je doet vandaag dus vijf oefeningen.

Oefening Hamstrings rekken in zit

Ga zitten op de grond en strek je rechter been. Zet vervolgens je linkervoet tegen je bovenbeen aan en laat de linkerknie ontspannen naar laar links op de grond liggen. Buig nu rustig voorover en op een uitademing reik je met beide handen in de richting van je rechtervoet totdat je rek voelt. Op elke uitademing kun je iets verder proberen te komen. Trek je tenen tijdens deze oefening naar je toe. Je voelt dan meer rek en waarschijnlijk ook in je kuitspieren van je rechtervoet. Houdt de rek 20 tellen vast. Tijdens dit moment kun je je voet en been een beetje kantelen naar links en rechts. Ook kun je je tenen even strekken en weer naar je toe trekken. Daarmee maak je ook de fascia in en rond je spieren soepeler en kun je verklevingen van het bindweefsel verminderen. Na 20 tellen schud je het been een beetje uit om de doorbloeding te stimuleren. Daarna doe je hetzelfde met het linkerbeen. Wissel af en doe elk been drie maal. Daarna ga je staan en schud je beide benen nogmaals goed uit.

Je kunt de oefening ook doen met beide benen gelijktijdig gestrekt naar voren. Wissel beide varianten regelmatig af met elkaar.

In dit filmpje kun je de oefening bekijken.

Ga verder naar dag 6