Warming-up tik je tenen aan challenge

Voordat je de rekoefeningen gaat doen moet je de spieren wat opwarmen. Als je dat niet doet heb je onnodig kans op blessures. Als je thuis een home-trainer of cross-trainer hebt staan dan kun je deze gebruiken zoals je gewend bent. Vijf minuutjes is voldoende.

Maar waarschijnlijk heb je dat thuis niet staan. Daarom heb ik hier een aantal suggesties hoe je de warming-up thuis zonder bijzondere hulpmiddelen kan doen:

  • Als je vooraf buiten hebt gefietst of hebt hardgelopen is dat al je warming up
  • Je kunt binnen op de plaats een loopweging maken (dribbelen op de plaats)
  • Je kunt daarbij eventueel een actieve beweging met de armen maken, desgewenst met twee waterflesjes in de handen
  • Je kunt een paar kniebuigingen maken
  • Je kunt touwtje springen (kan ook zonder touwtje)

Kies wat jij prettig vindt. Combineer desgewenst een aantal activiteiten. Het gaat erom dat je met de benen beweegt, de doorbloeding stimuleert en de spieren iets opwarmt.

Let op

Als je gaat rekken doe dit dan altijd met beleid en op geleidde van de pijn die je voelt. Zorg dat je altijd eerst een warming-up hebt gedaan om de spier al iets voor te bereiden op deze oefening. Het is ook beter om de rekoefeningen rustig te doen met gecontroleerde bewegingen. Verend of dynamisch rekken en rekken met koude spieren geeft meer kans op blessures. Doe dit dus niet. Wees ook extra voorzichtig als je eerder hamstringblessures, een zweepslag of andere blessures hebt gehad in een been of de rug. Voel je tijdens of na de oefeningen ongebruikelijke pijn stop dan met de oefeningen. Blijft de pijn raadpleeg dan een huisarts, fysiotherapeut of triggerpointtherapeut.

Ga nu verder met de nulmeting.