Nulmeting tik je tenen aan challenge

Voordat je begint met de Tik je tenen aan challenge is het raadzaam te meten hoe ver je met je vingers komt als je probeert je tenen aan te tikken. Neem daarvoor een liniaal in je hand. Ga recht staan met beide voeten recht vooruit op heupafstand. Buig vanuit je middel voorover met een rechte rug. Ga niet je rug en nek krommen. Laat je handen ontspannen naar beneden hangen. Houdt je benen gestrekt. Als dat niet prettig voelt mag je je knieën een klein beetje buigen. Je hoeft ze niet op slot te zetten. Maar te veel buigen is smokkelen. Ga eventueel naast een spiegel staan zodat je kunt zien of je je benen gestrekt houdt. Laat op je uitademing je handen verder zakken, totdat je rek voelt in de achterkant van je bovenbenen of kuiten. Overdrijf niet. Als je rek voelt is het voldoende. Houdt het even vast en ga op een volgende uitademing indien mogelijk nog iets verder. Ga niet geforceerd rekken.Laat nu de liniaal langzaam door je hand zakken tot aan de grond (met de nul naar de grond gericht). Zodra je de grond aantikt pak je met gestrekte vingers de liniaal vast en kom je rustig overeind. Als je de liniaal vast blijft houden kun je de afstand aflezen tot aan de grond.

In plaats van met een liniaal kun je ook een voorwerp bij je voeten zetten waarop horizontale lijnen zijn te zien. Onthoudt dan tot welke lijn je komt met de vingertoppen en meet dan de afstand tot de grond.

Let op

Als je gaat rekken doe dit dan altijd met beleid en op geleidde van de pijn die je voelt. Zorg dat je altijd eerst een warming-up hebt gedaan om de spier al iets voor te bereiden op deze oefening. Het is ook beter om de rekoefeningen rustig te doen met gecontroleerde bewegingen. Verend of dynamisch rekken en rekken met koude spieren geeft meer kans op blessures. Doe dit dus niet. Wees ook extra voorzichtig als je eerder hamstringblessures, een zweepslag of andere blessures hebt gehad in een been of de rug. Voel je tijdens of na de oefeningen ongebruikelijke pijn stop dan met de oefeningen. Blijft de pijn raadpleeg dan een huisarts of fysiotherapeut.

Ga nu verder naar dag 1 van de tik je tenen aan challenge