Over behandeling met triggerpointtherapie

Wanneer je een afspraak maakt voor triggerpointtherapie of triggerpointmassage verloopt de behandeling iets anders dan bij de ontspanningsmasssages of sportmassage. Dat is logisch, want er zal meestal sprake zijn van een lichamelijke klacht. Het is altijd verstandig goed na te gaan wat de aard en oorzaak van de klacht is. Ik zal daar dan ook tijd aan besteden bij de eerste behandeling. Ook door de zorgkostenverzekeraar worden eisen gesteld aan de behandeling. Bij triggerpointtherapie zijn voor het volledig oplossen van de klacht vaak een aantal behandelingen noodzakelijk. Daarbij worden de volgende fasen doorlopen.

De intake

Dit betreft het maken van de eerste afspraak. Je kunt dit telefonisch doen. Dat werkt vaak het makkelijkste omdat we dan samen een moment kunnen vinden die voor ons beiden het beste uitkomt. Je mag ook een e-mail of een whatsapp-bericht sturen. Je hebt overigens geen verwijzing nodig van een huisarts om een afspraak te maken.

De anamnese

Bij de eerste afspraak wordt een deel van de tijd benut voor het afnemen van een goede anamnese. Dit is een intakegesprek, waarin ik zo volledig mogelijk in kaart wil brengen welke achterliggende oorzaken jouw klacht veroorzaken. Lees hier meer over de anamnese.

Inspectie en lichamelijk onderzoek

Na de anamnese zal ik afhankelijk van de aard van je klacht in de meeste gevallen aanvullend onderzoek doen naar specifieke aspecten van de klacht.

Behandeldoel

Om een evaluatie mogelijk te maken van de behandelingen is het goed in deze fase samen een behandeldoel te formuleren.

Behandelplan

Ik doe op basis van mijn bevindingen een voorstel voor een behandelplan en geef daarbij aan wat mijn verwachtingspatroon is van het te behalen resultaat. Ik vraag je nadrukkelijk hiermee akkoord te gaan voordat ik de behandeling start.

Behandelingen

Nadat voorgaande stappen zijn doorlopen start ik met een eerste behandeling. Meestal is dat een wat kortere behandeling. Voordeel daarvan is dat je lichaam kan wennen aan de behandelingen en niet gelijk overprikkeld wordt. Bij de tweede afspraak vraag ik hoe je op de eerste behandeling reageerde. Afhankelijk van jouw reacties zal ik de behandeling vervolgens zo goed mogelijk op jou afstemmen.

Instructie en advies

Tijdens of na de eerste of tweede behandeling geef ik je instructies hoe je eventuele triggerpoints zelf kunt behandelen. Ook krijg je tips mee om eventueel je werkhouding aan te passen, en tips om de werkdruk en belasting van je lichaam beter af te stemmen op de belastbaarheid. Deze zijn essentieel voor een snel en goed verloop van de behandeling.

Zelfbehandeling

De instructies voor zelfbehandeling zijn een aanvulling op mijn behandelingen en stimuleren het herstellend vermogen van jouw lichaam. Er bestaan diverse hulpmiddelen die je hierbij kunt gebruiken. Sommigen heb ik in voorraad en krijg je van mij mee. Anderen kun je zelf bestellen in de webshop van Triggershop. Klik daarvoor op onderstaande banner.

Webshop Triggerpointtherapie

Klik op de banner, ga naar de webshop en bestel hulpmiddelen voor zelfbehandeling van triggerpoints

Cliëntendossier

Ik maak van alle behandelingen korte aantekeningen en leg vast welk effect dit heeft op jouw klachten. Dit dossier blijft persoonlijk en is niet voor derden toegankelijk.