Triggerpointtherapie

Triggerpointtherapie is een behandeling bedoeld om actieve triggerpoints (spierknopen) in het lichaam te laten ontspannen en de achterliggende oorzaak weg te nemen. Pijnklachten en bewegingsbeperkingen worden daarmee verholpen.

Klachten die te behandelen zijn met triggerpointtherapie

Triggerpointtherapie en triggerpointmassage op de rug, schouder- en nekspieren door massagegrepen op de monnikskapspier


Triggerpointtherapie bij hoofdpijnklachten

Triggerpoints zijn in relatie te brengen met bijvoorbeeld chronische hoofdpijn, migraine, stijve nek, tenniselleboog, carpaaltunnelsyndroom, TOS, pijn bij de schouderbladen tijdens de nacht, rugpijn, armen niet achter de rug te brengen, pijn in onderrug, pijn in de heupen, pijn aan de buitenzijde van de bovenbenen, verkorte hamstrings, algehele stijfheid, pijnlijke knieën, door de knieën zakken, pijnlijke verkrampte kuiten, pijn aan voeten bij lang staan of lopen en fibromyalgie. Dit zijn zo maar een aantal voorbeelden. De lijst met mogelijke klachten is vele malen langer. Lees hier meer over de behandeling met triggerpointtherapie.

Wat zijn triggerpoints

Triggerpoints zijn plaatselijke verkrampingen in een spier. Niet de gehele spier, maar slechts enkele vezels trekken samen. Meestal in het midden van de spiervezels met als gevolg dat de beide uiteinden van de betreffende vezels als een stuk elastiek worden uitgerekt. Als masseur is dit voelbaar als een gespannen band met soms een duidelijk verharde plek.

Triggerpoints veroorzaken pijn, vaak op een afgeleidde plek, dus niet waar de triggerpoint zit. Dat maakt het voor veel behandelaars moeilijk om de juiste diagnose te stellen. Uit onderzoek blijkt dat 75 % van de pijnklachten veroorzaakt wordt door triggerpoints. Een ander aspect van triggerpoints is dat ze spieren verkorten en dus de beweeglijkheid van het lichaam beperken. Als de triggerpoints en de achterliggende oorzaken in kaart zijn gebracht zijn de meeste triggerpoints relatief eenvoudig te behandelen. Veel klachten zijn met 4 – 5 behandelingen volledig verdwenen. Vaak leer ik je ook hoe je de betreffende triggerpoint zelf kunt behandelen en kunt voorkomen dat de triggerpoint terugkomt.

Vergoeding door zorgkostenverzekering

Ik ben door mijn uitvoerige opleiding triggerpointtherapie op HBO niveau en door mijn diploma Medische Basiskennis door de zorgkostenverzekeraars erkend als complementair behandelaar. De meeste verzekeraars vergoeden triggerpointtherapie via het aanvullende pakket.

Kun je de oorzaak van jouw pijnklachten niet vinden

Als je met pijnklachten in mijn praktijk komt nadat je daarvoor zonder succes al bij andere behandelaars, medisch specialisten of fysiotherapeuten bent geweest dan zou het zo maar kunnen dat jouw pijnklachten veroorzaakt worden door triggerpoints. Binnen de opleidingen in de medische wereld is nagenoeg geen aandacht voor het fenomeen van triggerpoints. De klachten veroorzaakt door triggerpoints worden dan ook regelmatig niet herkend in het reguliere gezondheidscircuit. Bij een intake kan ik nagaan of triggerpoints wellicht een rol spelen. Als dat zo blijkt dan zal ik een behandelplan voorstellen met triggerpointtherapie en vaak zijn dan met vier of vijf behandelingen de klachten aanzienlijk verminderd en regelmatig ook volledig verdwenen.

Eigen ervaring met triggerpointtherapie

Zelf heb ik nog wel eens last van een triggerpoint in één van mijn halsspieren. De afgeleidde pijn voelt als een zeurende kiespijn in mijn bovenste kaak. Mijn tandarts kon nooit iets vinden. Ik weet inmiddels dat deze pijn vanuit het triggerpoint komt en weet gelukkig ook hoe ik dit zelf kan behandelen met triggerpointtherapie. Dat is overigens relatief eenvoudig en kan ik overal op elk moment van de dag doen. Bij wijze van spreken ook als ik in de supermarkt in de rij sta bij de kassa. Het mooie is dat de pijn ook direct tijdens de behandeling verdwijnt. Dus tegen de tijd dat ik moet afrekenen is de kiespijn al verdwenen. Hoe mooi is het als je dit bij jezelf kunt doen.