Sportmassage

De meeste mensen kennen de sportmassage als een massagevorm die vrij stevig is en de massagegrepen worden meestal ook met een hoge snelheid uitgevoerd.

Sportmassage van rechter been

Sportmassage zinvol bij spierpijn

We hebben het dan over de intensiverende sportmassage. Deze is van oorsprong ontwikkeld om sporters voor te bereiden op hun training of wedstrijd. Maar binnen de sportmassage kennen we ook de sederende massage. Deze is met name bedoeld om het lichaam te ontspannen na een training of wedstrijd en om het herstel te bevorderen. Er is dus niet één soort sportmassage.

Sportmassage niet alleen voor sporters

Sportmassages zijn overigens ook perfect geschikt voor mensen die niet sporten. Ook in het normale dagelijkse leven belasten we het lichaam en kunnen blessures ontstaan. Een goede sportmassage helpt om klachten te voorkomen en levert een bijdrage aan een sneller herstel van bestaande blessures. Heb je bijvoorbeeld spierpijn na een dag klussen in huis of een dag tuinieren dan is een sederende, maar toch stevige sportmassage een weldaad voor je lichaam. Dit zal zeker het herstel versnellen.

Waarin is mijn sportmassage anders dan andere massages

In de opleiding tot sportmasseur wordt geleerd om heel erg spiergericht te werken. Als iemand last heeft van een kuit dan masseer je die kuit. En als je het al heel goed doet neem je dan ook de rest van het been mee in de massage. En dat is op zich goed, maar het kan ook anders. In mijn opleiding tot triggerpointtherapeut heb ik geleerd om niet alleen vanuit individuele spieren te denken, maar ook vanuit spierketens en de fascia (het bindweefsel) te denken. Ik zal een behandeling dan ook altijd starten met een uitvoerige anamnese om alle gerelateerde aspecten van de kuitklachten in kaart te brengen. Welke factoren spelen een rol bij het ontstaan en in stand houden van de klacht. Welke factoren kunnen een rol spelen bij het verhelpen van de klacht. Ik kijk daarbij niet alleen naar het lichamelijke aspect, maar betrek ook de geestelijke, emotionele en sociale aspecten hierbij. Dat resulteert in een meer holistische benadering van jou klacht en biedt daarmee meer kans op een succesvolle behandeling dan wanneer ik mij strikt zou beperken tot de geleerde sportmassagetechnieken.