Vitaliserende werking massage

De vitaliserende werking van massage ontstaat als de masseur verder gaat dan een standaard strijking op je huid of kneding van je spieren.

vitaliserende werking massage toont zich door ontspannen gezichtsuitdrukking

Vitaliserende werking massage

Voor een geslaagde massage is het aanraken met aandacht en warmte minstens zo belangrijk. De druk moet afgestemd zijn op jouw lichaam en spierspanning. De snelheid van de bewegingen moet passen bij het doel van de massage. Als je op de tafel ligt dan voel je dat de masseur kennis heeft van de anatomische structuur in jouw lichaam. De handen bewegen niet willekeurig maar tasten zorgvuldig alle spieren af en houden even rust. Precies op die plekken waar jij het nodig hebt om wat extra aandacht te krijgen. Dat voelt goed. Langzaam kom je tot rust en voel je de spanning uit je lichaam wegvloeien.

De vitaliserende werking van massage

Iedereen kent het effect van aanraking. Als je je stoot, wrijf je automatisch over de pijnlijke plek. Een moeder troost een verdrietig kind door het in de armen te nemen of over het hoofd of de rug te strelen. Aanraking heeft niet alleen effect op de spieren. Via het zenuwstel heeft het effect op het brein en dus op je geestelijk welzijn. Maar ook het bindweefsel en de bloedsomloop reageren gunstig op de aanraking.

Balans tussen lichaam en geest

Wanneer je te veel van jezelf vraagt verkrampen je spieren en voel je de stijfheid in je lichaam toenemen. Dat verdwijnt niet vanzelf. Wat dan helpt is de spieren soepel te maken. Door het masseren van de spieren voel jij je meer ontspannen en kan de energie weer vrij stromen. Deze ontspanning heeft niet alleen effect op je lichaam maar ook op je geestelijk welzijn. Lichaam en geest komen weer in balans. En dat is de basis voor een goede gezondheid.

Voor een prettige en effectieve massage is het belangrijk voldoende afwisseling te hebben in de verschillende massagegrepen. Daarmee worden de juiste prikkels afgegeven aan het lichaam om het zelfherstellend vermogen te stimuleren. Maar het helpt ook om de massage verrassend en afwisselend te ervaren.

Lees hier meer over een aantal van de massagegrepen die ik bij het masseren gebruik.