Massagegrepen

Masseren is genieten van de liefdevolle aanraking. Bij de massage maak ik gebruik van verschillende massagegrepen. Voor elke massaggreep zijn er weer veel verschillende uitvoeringsvarianten.

De juiste massagegrepen bepalen het effect van de massage

Massagegrepen op bovenbeen

Knedingen op quadriceps-spier

Omdat er zo veel massagegrepen en massagetechnieken zijn is masseren niet een kwestie van zo maar wat fijne strijkingen geven. Als masseur kies ik bewust de massagegrepen die passen bij jouw situatie, wens en eventuele blessure en het doel van de massage.

Contact maken en wiegen

Een massage begint met contact maken. Terwijl je nog toegedekt bent met het massagelaken leg ik mijn handen op de onder- en bovenkant van je rug. Zo wennen we aan elkaars aanwezigheid en het contact met elkaar. Vanaf dit moment zul je al ervaren dat het gemakkelijker is de spanning die overal in je lichaam (onbewust) aanwezig is los te laten. Vanuit dit contact kan ik je heel zachtjes heen en weer wiegen. Dat geeft een eerste heerlijk ontspannen gevoel.

Intermitterend drukken

In een rustig tempo wordt met beide handen herhaald druk gegeven op het lichaam. De druk wordt langzaam opgebouwd, enkele tellen vastgehouden en daarna weer langzaam afgebouwd. Zonder dat het contact met de huid wordt verbroken verplaats ik de handen en geef ik opnieuw druk. Het werkt ontspannend en helpt vocht af te drijven. Intermitterend drukken heeft vooral effect op de huid en het onderliggende bindweefsel.

Doel van intermitterend drukken
  • gewenning aan het contact
  • verkenning van het weefsel
  • afvoer van weefselvocht (na sportinspanning)
  • alternatief voor effleurages bij sterke beharing

Effleurages of strijkingen

Effleurages zijn wrijvingen of strijkingen met de handen over het lichaam. Wrijvingen zijn vooral gericht op de huid en worden met weinig druk uitgeoefend. Strijkingen zijn intensiever en meer gericht op de eerste spierlaag direct onder de huid. De druk bij effleurages is zeker aan het begin van de massage nog oppervlakkig omdat de spieren eerst opgewarmd moeten worden. Zachte effleurages gebruik ik om de massageolie op je huid aan te brengen. De olie zorgt ervoor dat de daarop volgende massagegrepen soepel aanvoelen. Daarnaast is de natuurlijke olie heerlijk vooral voor mensen met een droge huid.

Bij de stevige effleurages stem ik goed af op de onderliggende spieren. Als masseur maak je de afweging om dwars op de spiervezels te werken, of juist in de lengterichting van de vezels, maar je kan er soms ook voor kiezen om langs de spierranden te werken.
Effleurages kunnen worden uitgevoerd met de vlakke hand, met vlakke vingers, met de handpalm, met de duimmuis, met de pinkmuis, tussen duim en wijsvingers, met de knokkels of met de binnenzijde van de vuist. Verder kan gewerkt worden op een wijze waarbij de handen elkaar afwisselen (hand over hand) of op een wijze waarbij de handen juist tegenovergesteld bewegen. Deze laatste geeft al een beejte een meer kneden effect aan de massage. Ook is het nog mogelijk de effleurages cirkelvormig uit te voeren.

Doel van effleurages
  • aanbrengen van massageolie
  • algehele ontspanning van lichaam en geest
  • stimuleren en vitaliseren van de huid
  • stimuleren doorbloeding in huid en onderliggend bindweefsel
  • kalmerend en pijnverminderend (met lichte druk uitgevoerd)
  • afvoer van weefselvocht (met gemiddelde druk uitgevoerd)
  • betere doorbloeding en stofwisselingsprocessen (met gemiddelde druk uitgevoerd)
  • betere doorbloeding en activeren van spierfuncties (met krachtige druk uitgevoerd)
  • spieren voorbereiden op een wat steviger massage met bijvoorbeeld petrissages

Petrissages of knedingen

Zodra de spieren zijn opgewarmd kunnen ze met meer druk worden gemasseerd. De hoeveelheid druk stem ik natuurlijk af op je lichaamsbouw en spiermassa. Maar ook op wat je zelf prettig vindt. Door langzame bewegingen te maken ontstaat een heerlijk gevoel. Deze massagegreep is geschikt om bijvoorbeeld de opgehoopte spanning in je dijbeen, schouders, onderrug en grote bilspier weg te masseren. Het is een massagegreep die bovendien als heerlijk ontspannend wordt ervaren.

Bij een petrissage geef ik ritmisch rek en druk op de te behandelen spier, zonder dat de hand over de huid beweegt. Dit kan alleen goed worden gedaan als er geen massageolie op de huid aanwezig is.
De meer ronde spieren in het lichaam (vooral arm en been spieren) worden met een omvattende kneding behandeld. Hierbij til ik ze min of meer uit de onderlaag en druk ik ze eerst uit tussen mijn handen en vervolgens met een halfcirkelvormige beweging tegen de onderlaag (onderliggende spieren of botweefsel). De meer platte spieren worden met een vlakke kneding behandeld. Dit is een halfcirkelvormige beweging waarbij ik de spier direct uitdruk tegen de onderlaag. Het uitdrukkende moment kan naar keuze in de lengterichting of dwars op de vezelrichting worden uitgevoerd. Het beste effect wordt bereikt door eerst een aantal petrissages in de lengterichting uit te voeren en vervolgens een aantal dwars op de vezelrichting. Het kneden kan met de handwortel, de pinkmuis of de duimmuis worden gedaan. Voor een optimaal effect mag tijdens het uitdrukken de hand niet over de huid schuiven. Kleine spiertjes kneed ik tussen duim en wijsvinger.

Doel van petrissages
  • verbetering doorbloeding
  • verbetering stofwisseling
  • afname van spierspanning of spiertonus (lengteknedingen)
  • activering van spieren en toename spiertonus (dwarsknedingen)
  • ontwatering (dehydratatie) van de spieren
  • mobiliseren van spieren (soepel maken)

Fricties

Met de duim of vingertoppen wordt met een kleine cirkelvormige beweging krachtig en constant druk uitgeoefend op het weefsel. De duim of vingertoppen bewegen daarbij niet over de huid. Fricties worden gebruikt om plaatselijke verhardingen in de spieren te behandelen.  Dit is een geschikte massagegreep om myogelosen (knopen) weg te masseren. Bij myogelosen hopen afvalstoffen zich op in de spieren. Fricties worden vooral toegepast op plaatsen waar de bloedsomloop is beperkt. DAt kan in spieren zijn bij myogelosen, maar ook bij spieraanhechtingen, pezen en ligamenten (gewrichtsbanden).

Doel van petrissages
  • plaatselijk de doorbloeding en stofwisseling verbeteren
  • behandelen van myogelosen (spierknopen)
  • adhesies (verklevingen) losmaken
  • lokale pijnvermindering
  • mobiliseren van de spier, soepel maken en spierverkorting wegnemen
  • algehele en lokale ontspanning

Tapotements

Tapotements zijn snelle regelmatige kloppende of hakkende bewegingen op grote spiergroepen, zoals de bovenbeenspieren, de kuit, de bilspieren en de rug. Het kloppen kan uitgevoerd worden met de vingertoppen, met gesloten of half gesloten vuisten. Het hakken wordt gedaan met de pinkmuis met gesloten of gespreide vingers. Verder kunnen ook tapotements worden gegeven warbij met de vlakke hand een soort waaierslag wordt gemaakt. Deze tapotements zijn de minst intensieve. Tapotements worden vaak gegeven ter afronding van een massage en hebben dan een sterk stimulerend en activerend effect. Voor het afsluiten van een ontspanningsmassage zijn ze eigenlijk minder geschikt.

Doel van tapotements
  • activeren van de spieren, wat resulteert in een hogere spiertonus
  • verbeteren van doorbloeding en stofwisseling

Vibreren

Vibreren is het toedienen van trillingen, loodrecht op het weefsel met een lichte druk. Vibreren gebeurt met de volle hand of met de vingertoppen. Worden de trillingen in de lengterichting van de spiervezels toegepast dan spreken we niet van vibraties, maar over sidderingen. Vibreren is alleen effectief als de trillingen goed worden afgestemd op de bewegingsuitslag van de spier die wordt behandeld. De hand van de masseur moet daarbij volledig ontspannen zijn en een trillingsfrequentie  en -uitslag geven die is afgestemd op de betreffende spiertonus. Een goede vibratie geven is vakwerk.

Doel van vibreren
  • ontspanning van de spieren
  • kan helpen bij kramp
  • vermindert pijn

Schudden

Bij schudden worden trillingen met een grotere bewegingsuitslag dwars op de spiervezels toegediend in een rustig tempo. Direct schudden wordt gedaan door met de hand contact te maken met de te behandelen spier(groep). Bij indirect schudden wordt de te behandelen spiergroep geschud vanuit een ander lichaampspunt. Via de enkel kan bijvoorbeeld het volledige been worden geschud.

Doel van schudden
  • algehele ontspanning (geschikt ter afsluiting van ontspanningsmassage)
  • ontspannen van bepaalde spier(groep)
  • mobiliseren van gewrichten