Hot stone massage

De hot stone massage is een heerlijke combinatie van de klassieke ontspanningsmassage en de traditionele hot stone massage waarbij met warme stenen wordt gemasseerd. Ik kies voor die combinatie omdat ik bij elke massage met mijn handen de spiertonus en onregelmatigheden in de spieren wil voelen. Wanneer ik uitsluitend met warme stenen zou masseren heb ik geen hand-huid contact. Door aanvullend op de stenen ook met de handen te masseren krijg ik meer informatie. Daardoor kan ik jou de perfecte massage geven die je op dat moment nodig hebt.

Hoe verloopt mijn hot stone massage

Zodra je op je buik ligt dek ik je toe met een massagelaken zodat je comfortabel en warm ligt. Ik maak eerst contact met je door wat schuddende bewegingen. Zodra je gewend bent aan het contact leg ik een aantal warme stenen op het laken. Dat kan op de rug of op de benen zijn. De stenen komen uit een bak met warm water en hebben een temperatuur van 40- 50 graden.

Vervolgens sla ik het laken open bij dat deel van je lichaam waar ik verder wil gaan met de massage. Afhankelijk van waar de stenen liggen zal dat dus je rug of één van de benen zijn. Op dat deel breng ik met lange rustige strijkingen voorzichtig een klein beetje massageolie aan. Vervolgens ga ik daar masseren met verschillende massagegrepen. Na enige tijd pak ik een tweetal warme stenen en ga met de warme stenen lange strijkingen en cirkelvormige strijkingen geven. Je voelt de druk op de spierweefsels en de warmte dringt langzaam maar zeker diep door in je spieren. Als de twee stenen te veel afkoelen verwissel ik ze weer met twee warme stenen. Soms masseer ik daarna ook nogmaals met mijn handen of onderarmen.

De exacte volgorde en uitvoering is afhankelijk van je spiertonus en van hoe je op de massage reageert. De massage verloopt dus enigszins intuïtief. Zo masseer ik de meeste spieren aan de achterzijde en vervolgens vraag ik je om te draaien zodat ik ook de spieren aan de voorzijde op vergelijkbare wijze kan masseren.

Effect van warme stenen bij hot stone massage

De stenen zijn basaltstenen. Dat is een van oorsprong vulkanisch gesteente met een hoog gehalte aan ijzer en magnesium. De stenen hebben jarenlang in rivierbeddingen liggen rollen en zijn door zand en water mooi rond en glad geworden. Daardoor wordt de druk op de spieren gelijkmatig verdeeld en voelt de massage prettig aan. De warmte van de stenen dringt diep door in je lichaam en bevordert daarmee een diepe ontspanning. Door die warmte zullen de spieren zich nog beter ontspannen en soepeler worden. Hierdoor kan ik gemakkelijker tot in de diepere spierlagen doordringen. Je krijgt daarmee een betere ontspanning  van de spieren, een vlotter herstel en een prima afvoer van afvalstoffen. De massage wordt dus veel effectiever. Het is zeker bij deze massage dan ook extra belangrijk om na afloop wat extra water te drinken om het proces van het ontgiften te ondersteunen.

Omdat de massage een combinatie is van twee massagetechnieken en ik mijn massages nooit wil afraffelen is de totale massagetijd minimaal 90 minuten. Op verzoek kan dat ook 120 minuten worden, maar voor de meeste mensen volstaat anderhalf uur massage als voldoende.

Contra indicatie hot stone massage

Naast de algemene contra indicaties zijn er nog een aantal specifieke omstandigheden waaronder het masseren met warme stenen is af te raden. Heb je een hoge bloeddruk, lijdt je aan circulatiestoornissen zoals trombose of ben je zwanger dan is een massage met warme stenen over het algemeen af te raden. In geval van twijfel hierover kun je altijd even overleggen met mij wat verstandig is.

Als ’s zomers de buitentemperatuur erg hoog is spreekt een hot stone massage ook minder tot de verbeelding.