Dag 11 – Rug- en nekspieren rekken

Als je hamstrings verkort zijn dan heeft dit ook effect op het bindweefsel, de fascia en de spieren in de onderrug en zelfs de nek. Ga je werken aan soepeler hamstrings dan is het raadzaam ook aandacht te besteden aan de onderrug en nek. In deze gecombineerde oefening ga je werken aan de soeplesse in de onderrug en nek. Het achterom kijken vanaf de fiets of in de auto wordt daardoor weer een stuk gemakkelijker. De oefening is onderdeel van de Tik je tenen aan challenge.

Vergeet niet eerst de warming-up te doen en de oefeningen van dag 1 tot en met dag 10 te herhalen. Je doet vandaag dus elf oefeningen.

Oefening rug- en nekspieren rekken

Ga op je rug liggen met opgetrokken knieën en zet je voeten vlak op de grond. Leg je hoofd op een glad kussentje, bijvoorbeeld een handdoek in een plastic tasje. Draai je hoofd terwijl het op het kussentje rust naar links. Laat niet je hoofd gewoon naar links vallen, maar draai echt vanuit je nekwervels totdat je rek voelt. Houd deze rek vast en dlaat dan je knieën naar rechts draaien. Totdat je rek voelt in je rug of als je al heel soepel bent totop de grond. Blijf hierbij naar links kijken en zorg ervoor dat je rechter schouder op de grond blijft liggen. Hiermee breng je een torsie in je bovenlichaam waarmee je de bindweefsel en fascia soepeler maakt. Houdt de rek 20 seconden vast, breng dan je benen en hoofd weer in de neutrale beginstand en voer de zelfde oefening nogmaals uit in spiegelbeeld. Herhaal dit drie maal.

In deze video kun je de oefening bekijken.

Ga verder naar dag 12